ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
13/06/2016
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Αγαπητοί συνάδελφοι

 

 

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σας μεταφέρω τις ευχές μας, το 2018 να αποτελέσει την εκκίνηση για την ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας, οδηγώντας στην οριστική έξοδο από την μακροχρόνια κρίση και στην ευημερία της  Ελληνικής κοινωνίας και της χώρας μας.

 

Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς η ελληνική οικονομία ακροβατεί για μια ακόμη φορά ανάμεσα στην ύφεση και στην ανάπτυξη. Είναι αναγκαίο να γίνει κατανοητό ότι η χώρα για να αποτάξει τα δεινά που επιφέρουν οι κακές πολιτικές επιλογές και τα μνημόνια στην ελληνική κοινωνία πρέπει, με πολιτική και κοινωνική συναίνεση, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το δικό μας Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης. Ένα στρατηγικό Σχέδιο που στοχεύει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, όχι μέσα από τον δανεισμό και την υπερφορολόγηση αλλά μέσα από την μείωση των δημοσίων δαπανών, την πάταξη του παραεμπορίου και την παράγει πλούτου.  

 

Οι, με εθνική συνείδηση, έλληνες οικονομικοί επιστήμονες πρεσβεύουν ότι η “δαιμονισμένη” ανάπτυξη μπορεί να γίνει εφικτή μέσα από τη δόμηση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας, η οποία παράγει, εξάγει, προσελκύει επενδύσεις, δημιουργεί νέες και βιώσιμες θέσεις εργασίας.

 

Σήμερα, βασική προϋπόθεση για να γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία είναιη προοδευτική υλοποίηση και ολοκλήρωση των συμφωνημένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να διαμορφωθεί κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία και δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

 

Τώρα, πρέπει να υπάρξει αισιοδοξία και να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Σε αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει να συμμετέχουμε όλοι, κυβέρνηση, μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση, επιχειρηματικός κόσμος και εργαζόμενοι. Είναι καιρός να προσαρμοστούμε στα ευρωπαϊκά δεδομένα, νικώντας τον κακό μας εαυτό. Δεν πρέπει όμως να λησμονήσουμε να δώσουμε τη μάχη που ξέρουμε ως Ελληνικός λαός για να πείσουμε όσους κακόπιστους εταίρους να σεβαστούν και αυτοί την ευρωπαϊκή αξία της αλληλεγγύης.

 

Αδιαπραγμάτευτα προς την πολιτική ηγεσία της χώρας μας, πρέπει να φθάσει το μήνυμα ότι αυτή είναι η τελευταία θυσία του επιχειρηματικού κόσμου και της ελληνικής κοινωνίας. Οφείλουμε να αφυπνίσουμε το ένστικτο επιβίωσης, να ενεργοποιήσουμε το ελληνικό επιχειρηματικό μας δαιμόνιο, να επιστρατεύσουμε το έμφυτο κουράγιο, να υπερβάλουμε εαυτό ώστε να παράγουμε περισσότερα, καλύτερα, διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Η γεωστρατηγική θέση και το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας είναι μια αστείρευτη πηγή επιχειρηματικών δυνατοτήτων. Υπάρχουν σήμερα αρκετοί τομείς, κλάδοι και δραστηριότητες, που διαθέτουν εξωστρεφή προσανατολισμό και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, που μπορούν να οδηγήσουν σε μια καλύτερη επόμενη ημέρα την ελληνική οικονομία.

 

Η Επιμελητηριακή κοινότητα είναι και θα παραμείνουν πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιστροφή σταδιακά στην κανονικότητα, ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν, να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν βιώσιμες θέσεις εργασίας και πλούτου, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε στη χώρα μας τους νέους μας, που αποτελούν το πολυτιμότερο δημιουργικό κεφάλαιο της Ελλάδας.

 

Κουφίδης Ιωάννης
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χαλκιδικής

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή