ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
13/06/2016
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να ανησυχούμε για την πορεία της χώρας. Όλοι οι λόγοι αυτοί εξηγούν γιατί μόνο η Ελλάδα δεν βγήκε από τον φαύλο κύκλο της κρίσης στην Ευρωζώνη. Το πολιτικό προσωπικό της χώρας και τα κόμματα, είτε σε κυβερνητικό ρόλο είτε σε αντιπολιτευτικό είναι ο «βασικός ένοχος». Όσα λάθη και να έκαναν εταίροι και δανειστές σε προγράμματα και συνταγές, το πρόβλημα είναι αμιγώς εσωτερικό.

 

Ένας από αυτούς ήταν φυσικά ότι τα περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα δεν εφαρμόστηκαν, οι μεταρρυθμίσεις έμειναν γραμμένες στα μνημόνια. Επιπλέον η αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος η οποία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, εντείνει το κλίμα της αβεβαιότητας και επηρεάζει αρνητικά την όποια οικονομική δραστηριότητα .

 

Ένας επιπλέον λόγος είναι η έλλειψη αυτογνωσίας. Ποτέ οι Έλληνες πολιτικοί ιθύνοντες  σ’ αυτά τα χρόνια, δεν κατάφεραν να δουν τις πραγματικές αιτίες της κρίσης. Ακόμη και τώρα πιστεύουν ότι τα μνημόνια έφεραν την κρίση κι όχι το αντίθετο.

 

Ο σημαντικότατος όμως λόγος, που αφορά στον χώρο της πολιτικής και που τείνουμε να τον αγνοούμε, είναι η απουσία συναίνεσης.

 

Είχαμε ήδη λησμονήσει πως από την πρώτη στιγμή ξεσπάσματος της κρίσης, οι εταίροι μας προειδοποιούσαν ότι οφείλουμε να αποζητήσουμε στοιχειώδη συναίνεση. Ουδείς από το εγχώριο πολιτικό προσωπικό τους άκουσε, το πολιτικό σύστημα ενδιαφέρεται δυστυχώς μόνο για την επιβίωσή του .

 

Οι Ευρωπαίοι είχαν επισημάνει εν σχέσει με τη χώρα μας, ότι διαθέτουμε ένα παθογενές κομματικό σύστημα, το οποίο συνυπάρχει με ένα αποτυχημένο κράτος και μια σαθρή οικονομική βάση.

 

Χωρίς στοιχειώδη πολιτική συναίνεση , χωρίς ένα «ήπιο πολιτικό κλίμα» δεν θα μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία , η χώρα δεν θα μπορέσει να «προχωρήσει» .

 

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, όλοι με το να καταλάβουμε πως μόνο με σκληρή δουλειά θα γίνει η χώρα όπως ήταν, αλλά έπειτα από πολλά χρόνια

 

 

Και εν΄ όψει των ημερών του Πάσχα ας ελπίσουμε, το Άγιο Φως της Αναστάσεως να φωτίσει τις ψυχές και τις ζωές όλων μας και ιδιαίτερα των ανθρώπων που μας κυβερνούν.

 

Καλό Πάσχα.

 

 

Γιώργος Γκιλής
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χαλκιδικής

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή